Till anhöriga

Till anhöriga
Att ha blivit sviken av den man älskar mest är oerhört smärtsamt. En del anhöriga har känt på sig att något är fel en längre tid men valt att ignorera sin magkänsla. Det kan leda till att man inte längre litar på sig själv. För andra kommer ”avslöjandet” som en chock som ger kraftiga känslomässiga reaktioner som även kan visa sig somatiskt (att reaktionerna blir fysiska och påverkar kroppen).

Sexberoende och/eller kärleksberoende är fortfarande stigmatiserat och därför kan det kännas skamfullt att dela det som händer med vänner.  Om man inte talar med något är risken att man ensam går igenom något som närmast liknar ett trauma. 

Många anhöriga tar på sig skulden för det som hänt. Det är aldrig den anhöriges fel att partnern är sexberoende och / eller kärleksberoende! Oavsett om man vill separera eller stanna kvar i relationen behöver den anhörige få stöd och hjälp för att kunna gå vidare. Jag kan erbjuda både parsamtal och intensivdagar  endast för anhöriga. Det är viktigt att träffa andra anhöriga. Det kan man göra genom olika 12-stegsgemenskaper exempelvis CoAnon eller CoDA 

Medberoende
I vissa fall upptäcker den anhörige att det finns medberoendeproblematik – ett patologiskt omhändertagande. Det kan man också få hjälp med, fast i ett senare skede av behandlingen. 


Kommentarer

Populära inlägg